De Stille Boot in Heeg

De Stille Boot in Heeg

‘Hoe gaan we onze groei financieren?’

Vanaf de tweede verdieping van zijn gloednieuwe pand in Heeg kijkt Anton van Wijk uit over de jachtwerven en bootverhuurders van het watersportdorp. Zijn bedrijf, De Stille Boot, heeft een duidelijk doel: iedereen aan de elektrische motor. Maar dat kost tijd. En geld. 

In 2006 begon Van Wijk in Heeg met Elektrosloep, dat hij in 2010 samenvoegde met het destijds in Reeuwijk gevestigde De Stille Boot van Marcel Schaap. Elektrisch varen moet de norm worden, vinden Van Wijk en zijn compagnon. “Het is stil, betrouwbaar en schoon. Dat is goed voor onszelf en voor het klimaat.”

Ze hebben nog een wereld te winnen. Exacte cijfers ontbreken, de laatste telling was volgens Van Wijk van bijna tien jaar geleden. “Maar we schatten dat er momenteel in Nederland zo’n 27.000 elektrische boten zijn, waarvan een deel hybride. Dat is zo’n 6 à 7 procent van het totaal.” 

Gespecialiseerde groothandel 

Zelf boten bouwen, zoals in de beginjaren, doen Schaap en Van Wijk niet meer. Ze leggen zich nu volledig toe op het importeren en distribueren van elektromotoren en aanverwante artikelen als zonnepanelen, accu’s, zekeringen en kabels. Ze leveren ook niet meer aan particulieren, maar alleen nog aan bedrijven als sloepenbouwers, bootverhuurders en aannemers.

Die keuze voor B2B was noodzakelijk om echt stappen te kunnen zetten, stelt Van Wijk. Want het kostte veel tijd en energie om particulieren warm te krijgen voor de elektromotor, terwijl bijvoorbeeld verhuurders best een of enkele stille boten ‘erbij’ willen hebben. “We zijn een gespecialiseerde groothandel geworden.” 

Daarbij kreeg De Stille Boot de wind in de zeilen door de toenemende interesse in duurzaamheid. Ook de coronacrisis legde de ondernemers geen windeieren. “Voor ons was 2020 een absurd goed jaar”, vertelt Van Wijk. “Mensen konden nergens heen, maar wel het water op. En dan was het ook nog eens een heel mooie zomer.”

Grote brand

Datzelfde jaar eindigde echter in de mineur, toen in december een grote brand het bedrijfspand in de as legde. Het bedrijf kon gelukkig snel door in een loods in Sneek, maar de verzekeraar kwam niet gelijk over de brug.  

Daarom wendde Van Wijk zich tot specialist financiering Arjen Schol van Ynbusiness, bij wie hij al eens eerder zijn licht had opgestoken over onder andere subsidiemogelijkheden voor innovaties. Schol zette hem op het spoor van een financieringsspecialist uit het netwerk van Ynbusiness, die met de ondernemer meedacht en ook de waardebepaling uitvoerde die nodig is voor groeifinanciering op de langere termijn.   

Uiteindelijk ging de verzekeraar toch akkoord en kon op de oude plek een prachtig nieuw pand gebouwd worden, met een groot magazijn, een werkplaats voor onderhoud en meer dan voldoende plek voor de acht medewerkers. Nu is het zaak de orderportefeuille weer gevuld te krijgen. Want na de coronapiek werd het een stuk rustiger. 

Subsidies

Toch voorziet Van Wijk de komende jaren groei, al is het alleen maar omdat de milieumaatregelen in bijvoorbeeld de binnensteden steeds strenger worden. “De vraag voor ons is hoe we die groei gaan financieren. Kunnen we het zo volhouden of moeten we samengaan met de concurrent? Willen we echt grote stappen zetten, dan zullen we op de een of andere manier moeten gaan samenwerken.”

Dat is dus ook waar de gesprekken met Ynbusiness nu over gaan. “Het mooie van Ynbusiness is het netwerk”, vindt Van Wijk. “Zij kennen zoveel mensen en ze weten precies welke subsidies en financieringsmogelijkheden er zijn. Zo hebben ze ons gewezen op een RVO-regeling om de internationale markt te verkennen. En ze hebben ons geholpen met de Innovatiematrix, een subsidieregeling van de provincie. Daarmee konden we de asloze motor die we verkopen samen met de uitvinder verder verbeteren.”

‘Als ik u alle lastige zaken uit handen kon nemen, wat zou u mij als eerste geven?’

Een succesvol bedrijf is afhankelijk van meerdere schakels. Schakels waar ondernemers graag met ons over sparren. Heeft u ook zo’n vraagstuk met een uitdaging? Of loopt u rond met een andere situatie waarover u eens met een onafhankelijk iemand wilt sparren? Neem dan contact op met een van onze specialisten voor een vrijblijvend gesprek.

Arjen Schol

Themaspecialist Financiering

Heeft u een specifieke vraag?

Vraag het vrijblijvend aan een sectorspecialist!

Meer sterke staaltjes

Gerelateerde staaltjes

Onze specialisten staan klaar voor u

Menu

Social