Bakkerij Kamstra te Wolvega

“De vraag naar speciale producten neemt toe. Hoe kom ik aan inspiratie en creativiteit om daarop in te spelen?”

Inspiratie van buitenaf

Cees van den Hoed (Productie Directeur Bakkerij Kamstra, Wolvega): “De vraag naar specials neemt sterk toe de laatste tijd. Dat vraagt om inspiratie en creativiteit. Iets wat je niet alleen uit je eigen bedrijf kunt halen, maar misschien juist wel daar buiten. Ik ben daarom altijd op zoek naar nieuwe ideeën en producten.’

Ondervoede ouderen hebben baat bij speciaal brood

Saskia van Gend, sectorspecialist AgriFood bij Ynbusiness, attendeerde daarop Cees van den Hoed op de ontwikkeling van eiwitrijk brood. Zij legde de verbinding met Jan Krijgsheld, R&D manager bij Koopmans Meel om hier eens verder over door te praten. Hij is betrokken bij een onderzoek (onderdeel Food Circle project) naar eiwit-verrijkt brood voor ouderen.

In Nederland is zo’n 30-60% van de ouderen die in het ziekenhuis belanden ondervoed. Extra inname van eiwit, in combinatie met bewegen, zorgt voor de aanmaak van spierweefsel. Niet voor niets zijn er zo veel sporters die eiwitten in allerhande shakes en poeders aan hun dieet toevoegen. Er zijn dus al diverse voedingsmiddelen op de markt met daaraan toegevoegd eiwit. Het merendeel van de ouderen gebruikt dat niet. Brood daarentegen is een voedingsmiddel dat voor ouderen bekend is, veel gegeten wordt en niet zwaar op de maag valt. Uit het onderzoek blijkt dat de extra toegevoegde eiwitten in brood voor een positief effect zorgen op de gehele eiwitinname van geriatrische patiënten.

Tanden zetten in doorontwikkeling eiwit-verrijkt brood

Jan Krijgsheld deelde de onderzoeksopzet en specificaties van de premax hoog eiwit voor wit-, bruin-, volkoren- en meergranenbrood. Cees van den Hoed heeft vervolgens de omvang van de behoefte in de markt onderzocht. Op basis van aanvullende vragen heeft Koopmans Meel nog wat aanvullend onderzoek uitgevoerd. Helaas heeft dit voor hen (nog) niet geleid tot het gewenste resultaat. “Zodra het resultaat bevredigend is zullen we werken naar een compleet concept”, aldus Cees van den Hoed.

“Als ik u alle lastige zaken uit handen kon nemen, wat zou u mij als eerste geven?”

Een succesvol bedrijf is afhankelijk van meerdere schakels. Eén zo’n belangrijke schakel is de innovatiekracht. Dat is een thema waar ondernemers graag met ons over sparren. Heeft u ook zo’n vraagstuk met een uitdaging? Of loopt u rond met een andere situatie waar u eens met een onafhankelijk iemand over wil sparren? Neem dan contact op met een specialist voor een vrijblijvend gesprek.

Tabe Bruinsma

Sectorspecialist Agri & Industrie

Heeft u een specifieke vraag?

Vraag het vrijblijvend aan een sectorspecialist!

Meer sterke staaltjes

Gerelateerde staaltjes

Onze specialisten staan klaar voor u

Menu

Social