Jongia te Leeuwarden

Hoe studenten een antwoord creëerden op de vraag van directeur Johan Postma

Jongia is een innovatieve producent en leverancier van roerwerken en mengers, met meer dan 80 jaar ervaring en daardoor een uitgebreide kennis van de verschillende procesindustrieën. Al zo’n twee jaar liep Johan Postma (directeur Jongia) rond met de vraag hoe je kunt zien wat er zich afspeelt in een tank tijdens het roeren en mengen. De Ynnovatietafel van Ynbusiness bracht hem twee belangrijke stappen verder.

“Ik heb iets te pakken.”

“Ik heb iets te pakken.” Dat was het onderbuikgevoel van Postma. “Als ik het antwoord heb op deze vraag, dan kunnen mijn klanten gerichter onderzoek doen naar een voorspelmodel over het effect van ingrediënten en daarmee bijvoorbeeld hun mengtijd verkorten. Maar ik had geen idee hoe vanaf hier verder. Hoe lopen de hazen, hoe moet ik het organisatorisch aanpakken? Moet ik het naast mijn business opzetten of er juist vanuit?”

Ook Dennis Carton (programmadirecteur Ynbusiness) werd gefascineerd door de vraag. “Hier komen veel disciplines in samen. Kennis van klantbehoeftes, bedrijfseconomie, techniek, wetenschappelijke opzet van onderzoeken en ga zo maar door.” Om een versnelling aan te brengen bij dergelijke vraagstukken, ontwikkelde hij de Ynnovatietafel: vanuit het Noordelijke netwerk van Ynbusiness, verschillende disciplines tegelijkertijd samen brengen rondom een vraagstuk.

Johan Postma en Dennis Carton

Je kunt het niet zomaar zelf

Bij hen schoven de Hanzehogeschool Groningen/TUe, RuG, KxA Data Solutions, DieBie Engineering en IkbenDrentsondernemer aan. Mensen die niet direct binnen het bereik van Johan Postma stonden. Onder de professionele leiding van Agents of Change kreeg een ieder de ruimte. “Het is belangrijk”, geeft Postma aan, “dat een onafhankelijk persoon ervoor zorgt dat een ieder zich veilig voelt om kennis en inzichten te delen. Ook moet je open staan als ondernemer voor die inzichten. Als laatste tip voor een succesvolle (Ynnovatie)tafel zegt hij: ”Je moet niet met een direct commercieel belang aan tafel schuiven, want dan komt in dit stadium je idee niet verder.” De eerste tafel bracht Postma vooral aanscherping in de vraagstelling en definities. “Verrassend, hoe uitgebreid we stil hebben gestaan bij homogeniteit. Wat is de definitie er van en is dat ook wat we echt willen?” De tweede Ynnovatietafel, met een iets andere setting, bracht een meer technische verdieping.

We pakken het nu zelf verder op.

Twee Ynnovatietafels verder is Johan dik tevreden. “Ik heb goede mensen ontmoet vanuit het netwerk van Ynbusiness. Deze twee tafeldiscussies hebben ons bij Jongia alle ingrediënten gegeven om een projectplan op te kunnen stellen en het vanaf deze stevige basis zelf verder in ontwikkeling te nemen.”

Ynbusiness initieert projecten om uit te proberen hoe het innovatieve en groeivermogen van bedrijven op een slimme manier versterkt kan worden. Door voor een sterk idee krachtige verbindingen te leggen en uitvoeringscapaciteit te organiseren. Met het doel om dit door de markt over te laten nemen. De Ynnovatietafel en de AVG Quick start  zijn dergelijke projecten waarin het onderwijs en het bedrijfsleven samen zijn gebracht om ondernemers te helpen. Het AVG project was zeer succesvol en draait inmiddels zelfstandig, zonder tussenkomst van Ynbusiness.

Heeft u ook een idee dat maar in uw hoofd blijft hangen? Neem dan eens contact op met Ynbusiness voor een vrijblijvend gesprek.

Heeft u een specifieke vraag?

Vraag het vrijblijvend aan een sectorspecialist!

Meer sterke staaltjes

Gerelateerde staaltjes

Onze specialisten staan klaar voor u

Menu

Social