Royal Werkbedrijf Minnertsga

“Hoe richt ik een sociaal werkbedrijf op met een gezonde bedrijfsvoering?”

“Waar sta jij met je droom over 3 jaar?”

Met die vraag bracht Marjan Soepboer (Ynbusiness) een jaar geleden heel wat in beweging. Brigitta Bruinsma, docent Zorg & Welzijn bij ROC Friese Poort en inmiddels franchisenemer Royal Werkbedrijf (Minnertsga), liep al jaren rond met een idee voor een sociaal werkbedrijf met een gezonde bedrijfsvoering. In dit artikel hun verhaal en 3 tips.

Brigitta: “Als je blijft dromen, gebeurt er niks. De scherpe vragen van Marjan over wat er nog nodig is en hoe ik dat kan realiseren hebben me aangezet tot het écht in beweging komen.” Marjan breidde het netwerk van Brigitta uit en bracht haar onder andere in contact met Alberto Kinderman van Royal Werkbedrijf.

Alberto: “Marjan Soepboer en ik kennen elkaar uit het TAF-netwerk en ze wist van onze ambitie om elk jaar één nieuwe locatie te openen. We krijgen voldoende aanvragen van mensen die voor zichzelf willen beginnen. Daarom hebben we vooraf een screening ingebouwd om de romantici onder hen af te laten vallen en de ondernemers er uit te halen.”

1 + 1 = 3

Wanneer je droomt, dan zie je dat ideeën verscholen zitten achter loslaten van oude gewoonten en durven te vernieuwen. De locatie werd gevonden in Minnertsga en ondertussen verkenden ze samen gedegen of hun visies op elkaar aan sloten. Alberto: “Alle Royal Werkbedrijf-vestigen moeten inkomen uit 3 geldstromen hebben. Trajectbegeleiding vanuit gemeente, productverkoop vanuit het werkbedrijf en toerisme/zorgtoerisme. Dat laatste vind ik erg belangrijk, omdat ik vind dat het werkbedrijf bij moet dragen aan een inclusieve samenleving.”

Ook Brigitta en haar man Arjen brengen unieke aspecten in. Arjen Bruinsma: “Er was nog geen werkbedrijf in Noord Friesland dat zich zo volledig op techniek richtte. Ze kunnen hier leren om van een olievat een barbecue te maken, meubels te ontwerpen en maken, sleutelen aan auto’s en ga zo maar door. Als ze kiezen voor techniek of metaalbewerking, dan kunnen ze ook deelcertificaten in verschillende vakgebieden halen.” Dit is mogelijk omdat Brigitta vanwege haar docentschap zelf examens af kan nemen. 1 + 1 = 3 gaat hier zeker op.

Drie tips voor andere ondernemers met een droom

#1 Knip je plan op in rendabele stukjes en gun jezelf tijd om het uit te laten groeien. Arjen:  “Wij realiseren eerst een Tiny House en gaan pas in een later stadium over tot een grootscheepse verbouwing voor verblijfsaccomodatie.”

#2 Verken een franchiseformule. Brigitta: “Blijf bij je intrinsieke motivatie, maar geniet van de faciliteiten van franchise en het kunnen sparren over ondernemerschap.”

#3 Zorg voor een wederzijds belang. Alberto: ”Als je allebei hetzelfde nastreeft, in ons geval een gezonde bedrijfsvoering en het bouwen aan een inclusieve samenleving, heb je altijd een stevig punt waarop je terug kunt vallen op het moment dat gesprekken over uitvoerende details stroef worden. Dat houdt de samenwerking soepel.”

In maart 2020 is de officiële handtekening gezet en sinds 1 juni is ‘Royal werkbedrijf locatie Waadhoeke’ te Minnertsga geopend. De coronacrisis heeft wel enige vertraging opgeleverd, waardoor er nog geen feestelijke opening is geweest, maar de start is er. Brigitta: “En dat allemaal dankzij Marjan haar verfrissende reële vragen, die dit netwerk mij heeft aangereikt.”

“Als ik u alle lastige zaken uit handen kon nemen, wat zou u mij als eerste geven?”

Een succesvol bedrijf is afhankelijk van meerdere schakels. Schakels waar ondernemers graag met ons over sparren. Heeft u ook zo’n vraagstuk met een uitdaging? Of loopt u rond met een andere situatie waar u eens met een onafhankelijk iemand over wil sparren? Neem dan contact op met één van onze specialisten voor een vrijblijvend gesprek.

Heeft u een specifieke vraag?

Vraag het vrijblijvend aan een sectorspecialist!

Meer sterke staaltjes

Gerelateerde staaltjes

Onze specialisten staan klaar voor u

Menu

Social