Bierbrouwerij In de Brouwerij te Leeuwarden

“Hoe stel ik een goed ondernemersplan op mét bancaire financiering met de huidige regels?”

Aan het Zaailand in Leeuwarden verrijst iets unieks. En eigenlijk is het met geen pen te beschrijven, maar moet je het ter plekke gaan beleven. Uit het bouwstof herrijst daar een voor Leeuwarden unieke locatie met hotel, Grand Café én bierbrouwerij: In De Brouwerij. Lees het verhaal van Willem Adema en wordt wijzer van zijn tips voor elke ondernemer.

Tijdens de rondgang over de bouwplaats vertelt Willem Adema, eigenaar van In De Brouwerij, bevlogen over de historie van het 19e-eeuwse pand, de rijtuigenstalling die wordt om getoverd tot bar en het karakteristieke schilderwerk dat onder de lagen behang en pleisterwerk vandaan kwam. Met zorg laat hij dat door vakmensen restaureren om zo een unieke sfeer te realiseren. Zijn passie voor oorsprong en karakter ging zelfs zo ver, dat hij op jacht ging naar de oorspronkelijke kroonluchters en in Italië doel heeft getroffen. Maar hij laat zich door meer vakmensen omringen om zijn bijzondere ondernemersplan tot leven te laten komen. Want dat ging door de Corona-impact niet zonder slag of stoot. Een bestemmingsplan wijzigen is normaal gesproken al geen één-tweetje en een bancaire financiering in de gastvrijheidssector is sindsdien erg moeilijk.

Weten bij wie je moet zijn is één, weten hoe je die bereikt is twee

Willem Adema is jarenlang in de nachthoreca actief geweest als eigenaar van Shooters en besloot dat het tijd werd om over te stappen naar een andere doelgroep. “Ik was op zoek naar iets unieks. Ik heb dit pand al een aantal jaren in mijn bezit, maar een uniek plan moet goed rijpen.” En uniek is het zeker. Er zat een gedeeltelijke horecavergunning op, maar Willem wilde het gehele pand hier voor in zetten. Willem sparde met Marjan Soepboer (Sectorspecialist Recreatie & Toerisme bij Ynbusiness) over hoe hij deze uitdaging te lijf moest en op welke manier hij de stappen zou kunnen ondernemen. Ook bracht Marjan hem rechtstreeks in contact met de juiste persoon bij de gemeente. Het regelen van de juiste bestemming is en blijft een uitdaging voor de ondernemers in de sector en dan is het dus waardevol om direct met de juiste personen in contact te komen. De gemeente werkte mee en zo kwam hij de eerste stap verder. Met een ‘open’ brouwerij waar je vanuit het Grand Café direct zicht op hebt en een enorm glazen dak dat in de zomer open kan, bevind je je op een bijzondere plek. Uiteraard hangt daar een kostenplaatje aan.

Geen bank is niet het einde van je bedrijfsplan

De opbrengst van Willem zijn eerdere bedrijf vormde een mooie financiële basis om ‘In de Brouwerij’ op te zetten. De financiering was in principe ook al rond, maar de bank trok het terug. “Ze konden aan het begin van de eerste lockdown het risico voor de horeca niet overzien. Maar bij ons was de geest al uit de fles. We hadden er geld in zitten, maar nog belangrijker was dat het plan en de overtuiging dat we iets unieks bij de hand hadden, zich in ons hoofd hadden genesteld. We wilden, moésten door! Dus gingen we op zoek naar nieuw geld.” En daar hielp Arjen Schol (themaspecialist Financiering bij Ynbusiness) hem mee. Arjen heeft diverse financieringsvormen met Willem besproken, maar ze kwamen al snel uit op Ondernemersimpuls Fryslân. Dit is een fonds dat overbruggingskredieten verstrekt aan financieel gezonde Friese bedrijven, die door het Coronavirus ergens anders niet (voldoende) gefinancierd kunnen worden. Hierin werkt Ynbusiness samen met de Friese Ontwikkelingsmaatschappij (FOM). Arjen heeft samen met hem de aanvraag doorlopen en tips gegeven. Inmiddels is de aanvraag goedgekeurd. Naast de FOM heeft ook de Stichting Nationaal Restauratiefonds een financiering verstrekt. Met behulp van deze twee financieringen is Willem verder gegaan met de verbouwing. Om de allerlaatste wensen qua inrichting in te kunnen vullen, heeft Willem een crowdfunding campagne opgezet waarin je ofwel een lening kunt verstrekken of je aan kunt melden voor een voorverkoop. De reacties hierop zijn enthousiast en er zijn al meerdere deelnemers.

Droom gerust wat langer en geniet alvast van de Zaailander

Willem Adema deelt graag een belangrijke tip: “Droom gerust wat langer, maar zet tegelijkertijd door wat helder is. Als je een uniek idee hebt en je bedrijf wil starten, maar je loopt tegen tegenslag aan, kijk dan of je het in stappen kunt realiseren. Alhoewel we nog middenin de verbouwing zitten, is ons hotel in oktober al open gegaan. We zaten meteen vol, wat de bevestiging van de goede koers is geweest.” Helaas volgde al snel de lockdown, maar Willem liet zich niet uit het veld slaan; hij legde contact met de Harmonie en maakt een deal voor de overnachtingen van de vaklui die bij hen werken aan de grote verbouwing. Ook de ketels van de brouwerij zijn nog niet aangesloten, maar is het eerste biertje al sinds 2019 te drinken: De Zaailander Boekweit Blond. Op dit moment wordt dat nog elders gebrouwen, maar de droom van Willem om Leeuwarden, dat vroeger meer dan 100 brouwerijen huisvestte, haar brouwerij weer terug te geven gaat in het voorjaar van dit jaar gerealiseerd worden.

Zijn tweede tip is #DTV ofwel Durf Te Vragen. “Ik heb enorm veel gehad aan het uitgebreide netwerk van Marjan Soepboer. Als ik in contact wilde komen met een specifiek persoon of bedrijf, of ik had een vraag waar ik even te lang naar mijn zin in bleef hangen, vroeg ik het Marjan. Zij heeft mij met veel mensen verbonden.”

“Als ik u alle lastige zaken uit handen kon nemen, wat zou u mij als eerste geven?”

Een succesvol bedrijf is afhankelijk van meerdere schakels. Schakels waar ondernemers graag met ons over sparren. Heeft u ook zo’n vraagstuk met een uitdaging? Of zoekt u contact met iemand over de grenzen van uw netwerk heen? Neem dan contact op met één van onze specialisten voor een vrijblijvend gesprek. Zij helpen u graag verder.

Arjen Schol

Themaspecialist Financiering

Heeft u een specifieke vraag?

Vraag het vrijblijvend aan een sectorspecialist!

Meer sterke staaltjes

Gerelateerde staaltjes

Onze specialisten staan klaar voor u

Menu

Social