Mustad Hoofcare in Drachten

Extra daadkracht voor de industriële sector

Ynbusiness heeft 3 specialisten in het veld lopen om bedrijven en ondernemers in de industriële sector een stap verder te helpen. Maar hebben zij die hulp ook echt nodig? Jazeker, want de industrie is een belangrijke werkgever in Noord-Nederland en staat voor een aantal uitdagingen. De vraag naar industriële producten neemt toe. Tegelijkertijd blijft het moeilijk om personeel te vinden en heeft het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) moeite om aan te haken bij de digitaliseringsgolf.

Dit vraagt om andere competenties en structurele bedrijfsveranderingen. Carl Schultz en Regien Adema (beide sectorspecialisten industrie bij Ynbusiness) ervaren dat Friese ondernemers open staan voor strategische verkenningen op dit gebied.

Regien Adema: daadkracht

Regien: ‘Ik ben bedrijfskundige en als dochter van een ondernemer opgegroeid met verspanen, lassen en de geur van draaiende machines. Mijn vader ontwierp zelf machines. Daarom voel ik me thuis in de wereld van technische vernieuwing.’ Door haar eigen bedrijf, waarin zij het midden- en kleinbedrijf ondersteunt bij het ontwikkelen van technische innovaties, kwam zij een paar jaar geleden in contact met Ynbusiness. Dennis Carton [programmaleider en sectorspecialist Industrie] toonde in dat gesprek daadkracht. ‘Deze vorm van bedrijvigheid sprak mij aan’, zegt Regien. Sinds begin 2020 werkt zij met plezier voor Ynbusiness. In die rol is Regien de enthousiaste gesprekspartner van bedrijven uit de industrie en kijkt ze met een creatieve insteek en helikopterview naar het bedrijf.

Kor de Vries en Dennis Grozema van Mustad Hoofcare laten trots de smederij zien.

Carl Schultz: niet alleen maar praten

”De daadkracht binnen Ynbusiness is inderdaad erg hoog”, vult Carl Schultz, ook sectorspecialist Industrie bij Ynbusiness. “Niet alleen maar praten, maar vooral aanpakken. Dat sprak mij erg aan.“ Carl is sinds eind vorig jaar betrokken bij Ynbusiness en het Smart Industry-project. Hij heeft zijn sporen verdiend in de watertechnologie, voornamelijk bij Paques. Samen met Regien neemt hij de Smart Industry-assessments af, de eerste ontwikkel-pijler van de Smart Industry Hub Noord Nederland (SIH). “Ik word gedreven door innovatie en het continue optimaliseren van processen en producten. Digitalisering speelt hier steeds meer een belangrijke rol in. Dit komt allemaal samen in het Smart Industry project, waardoor dit project me extra aanspreekt.”

Smart Industry Assessment

Door huidige systemen te automatiseren en met elkaar te verbinden, data uit te wisselen en autonoom te laten opereren door hun zelflerend vermogen, kunnen bepaalde technologieën efficiënter en sneller worden ingezet. Dit vraagt echter om andere competenties en structurele bedrijfsveranderingen. Het Smart Factory Assessment is een goed vertrekpunt voor het inzetten van deze veranderingen. Neem contact op met Ynbusiness voor meer informatie of deelname.

Het Smart Factory Assessment is onderdeel van de Smart Industry Hub en helpt bedrijven om een meerjarenplan op te stellen om met volle teugen te kunnen profiteren van de kansen die Industrie 4.0 biedt. Het vormt niet het plan zelf, maar het biedt wel een kapstok en belangrijke input daarvoor. Aan de hand hiervan kunnen bedrijven een eigen 4.0-roadmap ontwikkelen, want de inhoudelijke vertaling per bedrijf is uiteraard uniek. Het assessment en het vervolg er op, is gericht op bedrijven uit de procesindustrie en de maakindustrie, waarbij de omvang en hoe ver ze zijn met digitalisering (starter of koploper) niet uit maken.

Focus: Smart Industry Hub

Na een aantal succesvolle Smart Factory Fieldlabs hebben Noordelijke organisaties de handen ineengeslagen om samen met de industrie de volgende stap te zetten: de Smart Industry Hub Noord Nederland. Die is er voor álle noordelijke bedrijven (Groningen, Friesland en Drenthe) in de proces- en maakindustrie. Voor grote en voor kleine bedrijven, voor de koplopers, maar ook voor bedrijven die nog moeten beginnen met digitalisering en Smart Industry.

Carl Schultz: ““Het verschil tussen de gebruikelijke gesprekken van Ynbusiness met ondernemers en het assessment is dat we normaal veel breder naar een onderneming kijken, over alle disciplines heen. Met het assessment zoomen we in op de operationele, industriële kant van de organisatie en haar producten. ”Het interessante van het assessment is dat voor een groot scala aan bedrijfscompetenties, de huidige positie en het ambitieniveau op het gebied van digitalisering in kaart wordt gebracht. De resultaten van het assessment vormen de basis van de verder te vormen digitaliseringsstrategie van het bedrijf.”

“Meer dan 30.000 hoefijzers per dag én een groeiambitie”

Kor de Vries is productiemanager bij hoefijzerfabriek Mustad, een wereldberoemde, maar relatief onbekende Friese parel uit Drachten. “We produceren hier meer dan 30.000 hoefijzers per dag. Bij de afgelopen Olympische Spelen in Rio liep het merendeel op onze ijzers. Bij de finalisten zelfs 12 van de 16 deelnemers! Dat maakt me enorm trots.” Mustad Friesland is producent van stalen hoefijzers voor de rij- en sportsegmenten van de EU markt en vallen onder de Mustad Hoofcare Group. “We willen groeien en een Smart Industry-bedrijf worden en beslissingen meer baseren op geverifieerde data [red.: Data Driven Decision Making]. Dat houdt voor ons in dat we van ondernemen op basis van onderbuikgevoel gaan naar besluitvorming op basis van informatie. Niet om de onderbuik los te laten, maar om het meer richting te geven, is onze verwachting.” Het Innovatiecluster Drachten (ICD) bracht hen in contact met Ynbusiness om het assessment af te laten nemen, wat naadloos op deze behoefte aansluit.

Niet tot de laatste komma

Dennis Grozema, project engineer bij Mustad, vult Kor aan: ”De neiging van techneuten zoals wij is om tot de laatste komma door te willen gaan, voordat we iets afsluiten. Het risico is dan dat je te veel energie verliest in je streven naar de perfecte Industry 4.0. Het assessment heeft ons geholpen om de focus te verplaatsen naar zaken zoals het verkorten van omsteltijden. Met een productportfolio van meer dan 600 varianten is het de moeite waard om de wijze van het omstellen van de zelfgebouwde machines te verbeteren. Iets wat uit het assessment duidelijk naar voren is gekomen.”

Even doorbijten

Het assessment bestond uit twee keer een interview met Regien Adema en Carl Schultz en nadien de bespreking van de rapportage. “Die interviews vond ik in het begin wel pittig hoor”, geeft Kor de Vries aan. ”Zorg dat je er een energieboost bij de hand hebt, want je moet af en toe echt even doorbijten. Het grootste spiegeleffect zit namelijk niet in de vragen die je makkelijk kan beantwoorden, maar degene waar je echt even samen over na moet denken. ‘Hoe zit dat eigenlijk bij ons?’ Juist die onderlinge discussies tijdens het interview hebben ons achteraf het meeste gebracht. Natuurlijk waren we na afloop ook erg nieuwsgierig naar de uitkomsten. Ynbusiness heeft inzicht gegeven in de huidige positie en het ambitieniveau en daarmee is een fundament gelegd voor het verder formuleren van de Smart Industry strategie van Mustad.”

Assessment voor iedereen?

Volgens de Smart Industry Hub is het assessment geschikt voor elk bedrijf, in elke fase van hun ontwikkeling. Maar hebben Kor de Vries en Dennis Grozema dat ook zo ervaren? Kor de Vries: “Iedereen kan er aan mee doen, maar wil je met dit traject echt hele grote stappen maken, dan moet je er open voor staan. Wees geen kretenjager om met Industry 4.0 aan de slag te gaan. Wil jij dit zelf? Wat kan het voor jou betekenen? Zie je het oprecht als een stuk toegevoegde waarde?” Dennis Grozema: “Wees ook alert op hoe je collega’s er in staan.‘ Geen duidelijk einddoel en de weg ernaartoe is volgens mij niet de juiste cultuur voor verandering. Dan ben je een roepende in de woestijn.”

Contact met Ynbusiness

Wilt u sparren met een onafhankelijk iemand, om een andere invalshoek te verkrijgen op uw bedrijfsactiviteiten. Of wilt u meer weten over het assessment en Industrie 4.0, om te kijken of het aansluit bij uw eigen ambities? Neem dan contact op met één van onze specialisten. Zij zijn ondernemende types met een helikopterview en komen rechtstreeks uit het bedrijfsleven. Zij brengen een groot netwerk en kennis mee. In één kosteloos gesprek zetten zij u niet alleen aan het denken, maar ook in beweging.

Dennis Carton

Programmamanager & Sectorspecialist Industrie

Heeft u een specifieke vraag?

Vraag het vrijblijvend aan een sectorspecialist!

Meer sterke staaltjes

Gerelateerde staaltjes

Onze specialisten staan klaar voor u

Menu

Social