Dotec Tilhulpen te Joure

“Ynbusiness leverde ons een flinke som geld op maar ook contacten die ons concreet verder hielpen met uitdagingen.”

Dat Ynbusiness voor Friese ondernemers écht verschil uit kan maken, laat zich goed vertellen door de mannen van Dotec Tilhulpen uit Joure. Wessel de Vries, specialist Internationaal Ondernemen bij Ynbusiness, wordt bij Dotec met open armen ontvangen. “Hij is altijd welkom”, zegt Wouter Verhagen, Managing Director (MD) bij Dotec. “Als je Wessel kent, dan heb je toegang tot kennis en een groot netwerk. Hij helpt ons met concrete zaken en introducties. En dat levert altijd wat op. In het begin van ons contact zelfs letterlijk een flinke som geld, maar zeker ook met waardevolle contacten die ons verder hielpen met uitdagingen. Dat gaf een boost aan ons Noordelijk netwerk.”

Van ‘Dotec tilt wat u wilt’ naar modulaire bouw

In dat markante gele pand langs de A7 bij Joure, met die gele olifant op de gevel, huist Dotec. Dotec maakt tilhulpen; systemen die helpen bij het tillen, verplaatsen en positioneren van zware en logge voorwerpen tot zo’n vijfhonderd kilo.

JanMaarten Verhagen, tevens MD bij Dotec: “Vroeger ontwikkelden we tilhulpen op maat, maar dat kost veel tijd en energie. Zo ontstond het idee om in te zetten op modulaire bouw. Doordat we onderdelen hebben gestandaardiseerd, kunnen we ook sterker inkopen bij derden en hebben we een beter verdienmodel. Die onderdelen waarmee wij onderscheidend zijn, maken we uiteraard nog steeds zelf.“

Voorbeelden hiervan zijn de zelf ontwikkelde interface en het ErgoStuur®, het bedieningselement dat voor alle Dotec-systemen precies hetzelfde werkt. Ook zoeken ze de samenwerking op met strategische leveranciers. JanMaarten: “Deze twee ontwikkelingen komen samen in de Dotec Rollenhandler. Deze heeft een klem- en kantelfunctie en is voorzien van een Air Balancer voor de verticale beweging. Dit type handler kan een gewicht aan tot tweehonderd kilo en kantelt een rol van horizontaal naar verticaal of andersom.”

Voortzetten met eigen bezieling

Dotec is een innovatief familiebedrijf met een nimmer aflatende ambitie om te groeien. Wouter en JanMaarten Verhagen hebben samen in 2017 het directie-stuur van hun vader overgenomen. Wessel de Vries zorgde vervolgens voor een paar belangrijke introducties. Wouter Verhagen: “Ik zocht ervaren en onafhankelijke sparringpartners om onze strategie en lange termijn focus mee aan te scherpen. Dat heb ik gevonden bij het EMS [red: Entrepreneur Mentoring Service] en de Oranjewoud Export Academy.“

Focus aanbrengen

Een van die strategische keuzes betrof het aanbrengen van marktfocus. Tijs Bruinsma, International Accountmanager bij Dotec:”Wij hadden klanten over de hele wereld zitten, doordat Nederlandse bedrijven, onze klanten, daar voet aan de grond kregen en onze producten meenamen. Of andersom, dat een buitenlands bedrijf voet aan wal stak in Nederland en ons portfolio ontdekte. Zo’n exportgroei die op je af komt klinkt mooi, maar voor service en groei plaatste het ons wel voor uitdagingen. Zo hebben we geleerd dat het slim is om een markt uit te bouwen rondom een groepje positieve referenten, de ambassadeurs van je product. We hebben de focus gelegd op Duitsland, Engeland en de USA. Een onderzoek van studenten van de Export Carrousel bracht meer verdieping in de marktbenadering. En we concentreerden ons op de deelmarkten eat (voeding), care (persoonlijke verzorging) en wear (kleding).” Die focus zorgde voor een belangrijke groei in omzet uit export. Door die aanhoudende groei speelde de directie met de gedachte om het exportteam te laten groeien. Dit deelden zij in een gesprek met Wessel de Vries, die hen vervolgens uitgebreid informeerde over de provinciale subsidieregeling voor exportmedewerkers. “Die informatie leverde ons zo’n €10.000 op! Tja, een betere binnenkomer kun je bij een ondernemer haast niet hebben.”, aldus een opgewekte Wouter Verhagen. Maar Ynbusiness leverde op meer momenten toegevoegde waarde voor Dotec.

Dotec Ynbusiness

Klaar voor Industrie 4.0

Corona verhoogde de urgentie bij Dotec om te werken aan het digitaliseren en toevoegen van smart intelligence aan hun producten, een ontwikkeling die ze eind 2019 al hadden ingezet. JanMaarten Verhagen: “Omdat we onze tilhulpen over de hele wereld verzenden, werkt het voor de ondersteuning van onze klanten heel prettig dat je iemand in Duitsland net zo makkelijk uit kunt leggen dat ze bijvoorbeeld de oranje leiding moeten volgen, als iemand in de USA.” Wouter vult aan: “We zetten heel nadrukkelijk in op het op afstand monitoren, verzamelen van data en preventief onderhoud. Dat zijn belangrijke kenmerken van de nieuwe gedigitaliseerde pneumatiek. Daarmee zetten wij belangrijke stappen in Industrie 4.0. ” Dotec neemt dankzij de introductie van Ynbusiness ook deel aan de Smart Industry Hub (SIH). Zo weten ze waar ze staan in Industrie 4.0 en waar ze zich op zouden moeten focussen om de volgende stap te nemen. Ten tijde van dit interview waren de uitkomsten van het Smart Industry Assessment nog niet bekend, maar binnen Dotec kijken ze hier positief op terug en gaan deelnemen aan de workshops die, als vervolg op het assessment, op de agenda van het SIH staan.

Export Academy bood uitkomst bij Corona-uitdagingen

Maar hoe dan? Joyce Walstra, directeur van de Oranjewoud Export Academy, schuift aan om het programma van de Academy toe te lichten. “Dotec was natuurlijk niet de enige die hiermee worstelde. Wij zagen dit onder al onze leden. En het is voorlopig nog niet voorbij, vrezen we. Export en sales zullen, denken wij, de komende jaren nóg nadrukkelijker gaan draaien om het op orde hebben van online middelen en het productaanbod. Daarom hebben wij dit programma opgezet. Gedurende het hele programma staat de online presence van de deelnemende organisatie centraal. We boden workshops aan waar je met meerdere bedrijven in zit en individuele coachingssessies waarin je met de coach met je eigen bedrijf bezig bent. Onderwerpen die in de workshops aan de orde kwamen waren onder andere het hanteren van een goede online lead strategie, optimaliseren en adverteren, creëren van content, het geven van een succesvolle webinar en datagedreven sturen en optimaliseren (SEO ed).”

Tijs Bruinsma: We hebben hierop nieuwe content laten ontwikkelen, zoals instructie- en uitlegvideos en hebben een strategie gevormd over hoe we referenties ook via de digitale weg konden inzetten voor de sales. En we zijn inmiddels aardig bedreven in het houden van videoconferenties.” Wouter Verhagen vult Tijs aan: “Lid worden van de Oranjewoud Export Academy is een aanrader voor iedereen die de ambitie heeft om te groeien via internationaal zaken doen, serieus wil leren van andere ondernemers en behoefte heeft om te sparren. Dat was en is een zeer waardevolle introductie van Wessel geweest. Zonder hem hadden wij hier niet van geweten.”

Contact met Ynbusiness

Wilt u sparren met een onafhankelijk iemand, om een andere invalshoek te verkrijgen op uw bedrijfsactiviteiten. Of wilt u meer weten over de Oranjewoud Export Academy, om te kijken of het aansluit bij uw eigen ambities? Neem dan contact op met Wessel de Vries of  één van onze andere specialisten. Zij zijn ondernemende types met een helikopterview en komen rechtstreeks uit het bedrijfsleven. Zij brengen een groot netwerk en kennis mee. In één kosteloos gesprek zetten zij u niet alleen aan het denken, maar ook in beweging.

Wessel de Vries

Themaspecialist Internationaal Ondernemen

Heeft u een specifieke vraag?

Vraag het vrijblijvend aan een sectorspecialist!

Meer sterke staaltjes

Gerelateerde staaltjes

Onze specialisten staan klaar voor u

Menu

Social