De kistenkoning te Oosterwolde

“Waar moet ik beginnen om mijn producten ook in het buitenland te verkopen?”

‘De Kistenkoning’. Zo werd Ramon Zeilstra 1,5 jaar geleden nog genoemd door zijn medestudenten. Inmiddels is hij eigenaar van het gelijknamige bedrijf. De fruitkisten komen uit heel Europa. Ze worden onbewerkt verkocht, maar er is vooral veel vraag naar de kistjes die zijn bewerkt tot kastje. Naast het standaard assortiment kisten levert De Kistenkoning inmiddels ook meubels van kisten, metaal, steigerplanken, etc.
Arjen Schol (themaspecialist Financiering bij Ynbusiness): “Ik kwam binnen in het bedrijf en zag dat er veel speelde: groei in import, export en mensen. En dat in een korte periode. Ik heb Ramon daarom in contact gebracht met Robert van de Leur, één van onze Raadgevende Ervaren Ondernemers (REO). Ook ben ik met Wessel de Vries (themaspecialist Internationaal Ondernemen bij Ynbusiness) langs geweest. De meubels vliegen in heel Nederland de deur uit, maar ook in België en Engeland leek er serieuze belangstelling. Hoe pak je dat aan?”

Geld, goede raad en een eindeloos netwerk

Groei betekent onder andere een grote behoefte aan werkkapitaal. Een deel daarvan is opgevangen door het advies van Arjen op te volgen: de BTW-aangifte is van maand naar kwartaal gezet.
In gesprek met Wessel de Vries vertelt Ramon dat de kisten ook wel de grens over zijn gegaan naar België en het Verenigd Koninkrijk, maar dat dit nog niet heeft geleid tot structurele export-business. Ambities zijn er wel en Wessel bespreekt aan de hand van de ‘Yndex internationaal ondernemen’ de verschillende subsidieregelingen die de Kistenkoning in haar groei kunnen ondersteunen. Op dit moment loopt de aanvraag voor subsidie voor een exportmedewerker. Ramon vond het prettig dat Ynbusiness even mee keek bij het indienen van de subsidieaanvraag. Ook introduceert Wessel de Kistenkoning bij verschillende contacten in het Ynbusiness netwerk. Een kleine bloemlezing:

  • Binnen de Export Carrousel hebben studenten van NHL Stenden-Export onderzoek voor de Kistenkoning uitgevoerd en adviseren om de export te richten op Duitsland, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.
  • Aansluitend ontwikkelt Ramon een exportplan gericht op de Duitse markt met de hulp van een Starters International Business-coach, aangesloten bij het World Trade Center in Leeuwarden.
  • De internationalisering biedt ook uitdagingen op het gebied van merkpositionering en juridische vragen m.b.t. een mogelijk agentschap voor de Franse markt. Voor de ontwikkeling van de internationale merkpositionering van ‘De Kisten Koning’ heeft Ynbusiness Ramon in contact gebracht met een Brandpositionerings-bureau. Voor vragen op juridisch vlak heeft Wessel Ramon onder andere gewezen op informatie die de KvK biedt.

Ramon Zijlstra en Wessel de Vries

Et cetera, et cetera…

Het contact tussen de Kistenkoning en Ynbusiness is nog niet ten einde. Er komen door de exponentiële groei steeds weer nieuwe vraagstukken op het bord te liggen van de jonge ondernemer met zijn groeiende bedrijf. Vraagstukken waarvoor zijn eigen netwerk nog niet toereikend is en Ynbusiness een verlengstuk biedt.

“Als ik u alle lastige zaken uit handen kon nemen, wat zou u mij als eerste geven?”

Een succesvol bedrijf is afhankelijk van meerdere schakels. Schakels waar ondernemers graag met ons over sparren. Heeft u ook zo’n vraagstuk met een uitdaging? Of loopt u rond met een andere situatie waar u eens met een onafhankelijk iemand over wil sparren? Neem dan contact op met één van onze specialisten voor een vrijblijvend gesprek.

Wessel de Vries

Themaspecialist Internationaal Ondernemen

Heeft u een specifieke vraag?

Vraag het vrijblijvend aan een sectorspecialist!

Meer sterke staaltjes

Gerelateerde staaltjes

Onze specialisten staan klaar voor u

Menu

Social